فهرست مطالب

تاملات فلسفی - پیاپی 10 (تابستان 1392)

مجله تاملات فلسفی
پیاپی 10 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد اصغری* صفحه 7
    مکتب کیوتو به عنوان تنها فلسفه معاصر ژاپن، با الهام از اندیشه های بودیستی و عرفانی شرق و اندیشه های فلسفی فیلسوفان غربی مثل هگل، نیچه و هایدگر، همتراز با مکاتب بزرگ فلسفی جهان قد علم کرده است. پایه گذار این مکتب نیشیدا کیتارو است و دو شاگرد معروف او یعنی تانابه و نیشیتانی همانند نیشیدا با تلفیق اندیشه های شرق و غرب، فلسفه خاص خود را به جهانیان عرضه نمودند. در این مقاله پس از معرفی اجمالی این مکتب، به ریشه های غربی آن پرداخته شده است. هگل گرایی، کی یرکه گور گرایی، نیچه گرایی و هایدگر گرایی از اصلی ترین ریشه های این مکتب به شمار می آیند. هرچند سه فیلسوف این مکتب از هر چهار جریان فکری مغرب زمین الهام گرفته اند؛ ولی درنظر نیشیدا، هگل و هایدگر و درنظر تانابه کی یرکه گور و نزد نیشیتانی هگل و نیچه حضوری قوی دارند. بنابراین می توان گفت که این مکتب ژاپنی از یک جهت با اندیشه های بودیستی و عرفانی شرق و از جهتی دیگر با فلسفه غرب پیوند دارد. بنابراین فلسفه مکتب کیوتو، فلسفه ای ترکیبی یا التقاطی است.
    کلیدواژگان: مکتب کیوتو، نیشیدا، تانابه، نیشیتانی، فلسفه غرب، بودیسم
  • سحر کاوندی*، معصومه رستم خانی صفحه 31
    قرآن (طریق وحی) در کنار استدلالات عقلی و برهان و نیز تهذیب نفس و عرفان، یکی از مولفه های اصلی و در حقیقت مهمترین رکن حکمت متعالیه به شمار می آید.. صدرالمتالهین به عنوان فیلسوف، مفسر و عارف بزرگ جهان اسلام، رسیدن و نایل آمدن به «حقیقت واحد» را از طرق مختلف ممکن دانسته، آن ها را مکمل یکدیگر تلقی می کند. به گونه ای که از سویی می توان تاثیر عمیق فلسفه وجودی ملاصدرایی، آگاهی از اصول و مبانی عرفانی و بهره مندی از شهود و اشراق را در فهم، تفسیر و تاویل آیات قرآنی توسط ملاصدرا به وضوح مشاهده کرد و از سوی دیگر تدبر و تامل او در آیات وحیانی و قرآنی و نیز روایات معصومین (ع) را در کشف و طرح بسیاری از مبانی فلسفی و حکمی نظاره گر بود. حضور آیات قرآنی در نظام فلسفی ملاصدرا گاه به عنوان دلیل، گاه استشهاد و گاه اقتباس است. به نظر می رسد صدرالمتالهین در به کارگیری کلام وحی، جهت استوار ساختن مبانی فلسفی خود و دستیابی به حقیقت، بیش از آن که از روش «تفسیر» و بسنده نمودن به معانی ظاهری و مفاد استعمالی آیات قرآن استفاده کند، از روش «تاویل» و درک باطن و یا بطن قرآن بهره برده است. وی با ضروری دانستن آن، تاویل صحیح را عروج از لفظ به معنا و تطبیق کتاب تدوین و تکوین تلقی می کند؛ گرچه ایشان در مواردی، متعهد به این مبنا نبوده و تاویلی ناسازگار با ظاهر آیات، سیاق آن ها و نیز اصول عقلائی محاوره ارائه نموده است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، قرآن، تاویل، تفسیر، باطن
  • مرضیه صادقی* صفحه 55
    یکی از مسائل مهم در باب هستی شناسی، مسئله علیت و رابطه حق تعالی با ممکنات است که دغدغه آن، مسائل دیگر را تحت الشعاع قرار می دهد. معمولا فلاسفه و متکلمین را از قائلین به علیت و عرفاء را از منکرین علیت دانسته اند؛ به طوری که انکار علیت از سوی عرفاء اجماعی تلقی شده است. چراکه آنان به جز هستی واحد من جمیع الجهات، واقعیتی را قبول ندارند تا سخن از رابطه با آن به میان آید. نگارنده در این مقاله به بررسی بحث وحدت وجود نظر دارد. بنابراین برای یافتن جایگاه این اصل در کلام عرفاء و ملاصدرا به بررسی دیدگاه آنان در باب وحدت و کثرت پرداخته شده است. با بررسی جایگاه نظری وحدت وجود نزد عرفاء، که در ظاهر انکار علیت را به اذهان متبادر می کند، و بررسی نظریه دقیق ملاصدرا که میل از نظریه وحدت تشکیکی به وحدت شخصی است نگارنده این نتیجه را می گیرد به که ملاصدرا در اندیشه های وجودی خود کاملا در مسیر عرفاء قرار گرفته است؛ به طوری که در کتاب اسفار پس از بیان نظریه وحدت تشکیکی وجود، اثبات وحدت شخصی وجود را وعده می دهد که همان اعتقاد عرفاست. همچنین این نکته دریافت می شود که اثبات مطلب فوق مستلزم انکار علیت نخواهد بود. چراکه وحدت شخصی وجود، مستلزم حذف ممکنات نیست؛ بلکه ممکنات واقعا موجودند و در نظام هستی جایگاهی دارند.
    کلیدواژگان: وحدت و کثرت، علیت، تجلی، اضافه اشراقی، وحدت شخصی
  • محمدرضا عبدالله نژاد* صفحه 71
    هرگونه تلاشی در جهت تعیین ویژگی های اصلی یک مکتب فلسفی که باعث وحدت فکری اعضاء آن بشود، کاری بسیار سخت و دشوار است. فلسفه تحلیلی نیز، به عنوان یکی از مکاتب مهم قرن بیستم، که در آن شاخه های مختلفی همچون رئالیسم منطقی، پوزیتیویسم منطقی و فلسفه زبان متعارف به فعالیت مشغول اند، از این قاعده مستثنی نیست. نگارنده کوشیده است در این مقاله با یافتن ویژگی اصلی و متمایزکننده فلسفه تحلیلی، وحدت فلسفه تحلیلی و تمایلات متافیزیکی موجود در آن را به تصویر بکشد. به نظر می رسد هیچ یک از مکاتب مهم فلسفی به اندازه فیلسوفان تحلیلی بر سر این عقیده با هم متفق القول نیستند که «زبان گمراه کننده است». بنابراین ادعا این است که ما می توانیم جایگاه متافیزیک در فلسفه تحلیلی را از طریق ملاحظه نحوه برخورد فیلسوفان تحلیلی با گمراه کنندگی زبان مشخص کنیم.
    کلیدواژگان: فلسفه تحلیلی، متافیزیک، گمراه کنندگی زبان، متافیزیک منطق، متافیزیک ناگفتنی، متافیزیک توصیفی
  • داریوش (سعید) درویشی* صفحه 95
    در پژوهش حاضر نگارنده کوشیده است از خاستگاهی منطقی، نسبت اخلاق، حقوق و منشور جهانی حقوق بشر را روشن نماید. گزاره های ارائه شده از جانب انسان ها، بر دو گونه کلی «توصیفی» و «تجویزی»اند. اصول منشور جهانی حقوق بشر از حوزه توصیف ها خارج اند؛ چون گزارشی از امر واقع به ما نمی دهند. پس ماهیتی تجویزی دارند. ریشه دارترین رشته های تجویزی، حقوق و اخلاق اند. پس اصول این اعلامیه باید ذیل یکی از این دو دسته صورت بندی شوند. حقوق، درنهایت عبارتند از قراردادهایی که در چارچوب های زمانی و مکانی محصورند؛ این در حالی است که واضعین اعلامیه حقوق بشر، به این گونه چارچوب ها معتقد نیستند. ضمن این که واضح است وجود زاویه هایی بین اعلامیه حقوق بشر و منظومه های حقوقی در کشورهای مختلف، ضمانت اجرای مواد منشور را زیر سوال خواهد برد. درنهایت اصول این اعلامیه، به ناچار باید ذیل حوزه اخلاق صورت بندی شوند. برای نمونه اخلاق کانتی یا اصول سودانگارانه، می توانند مساعدترین بسترها را جهت اصول حقوق بشر مهیا سازند. البته روشن است که با چنین تحلیلی، ناگزیر هر نقدی بر مطلق بودن موازین اخلاقی، دامان حقوق بشر را نیز خواهد گرفت. هم چنین منشور جهانی حقوق بشر، دارای مجموعه ای از اصول است که به شکلی ساختاری، نمی توانند ذیل اخلاق بگنجند. از آن جمله اخلاق تکیه بر رابطه فرد با دیگران دارد، در حالی که اصول منشور جهانی حقوق بشر، توضیح دهند ه رابطه دیگران با فرد هستند. به این ترتیب اصول منشور جهانی حقوق بشر، نه خاستگاهی در گزاره های توصیفی دارد و نه ذیل حقوق و اخلاق می گنجد. لذا با پارادوکسی مواجه است که باید نخست به حل آن پرداخت. به هر روی روشن است که در شرایط فعلی، پارادوکس مزبور، اعتبار منشور جهانی حقوق بشر را متزلزل می سازد.
    کلیدواژگان: اخلاق، حقوق، حقوق بشر، گزاره های تجویزی، گزاره های توصیفی
  • غلامحسین توکلی*، آروین آذرگین صفحه 127
    ضعف اراده ترجمه واژه یونانی آکراسیا و به معنای عمل تعمدی فاعل، برخلاف حکم خویش به بهترین عمل است. برخی فلاسفه چنین پدیده ای را غیرممکن می دانند. دیویدسن از زمره کسانی است که وقوع ضعف اراده را باور دارد. او در مقاله تاثیرگذار خود در سال 1970 تلاش کرد تا تناقض حاصل از پذیرش امکان این رخداد را مرتفع سازد. با این حال او این پدیده را نمونه بارز خردگریزی دانست و ادعا کرد که فاعل در ضعف اراده برای رفتار خود هیچ دلیلی ندارد. موضع دیویدسن در قبال مساله خردگریزی در ضعف اراده، در سال 1982 تعدیل یافت. او رفتار آکراتیک را به طور کامل خردگریز ندانست؛ چراکه به خردگریزی، همانند نقصی درون محدوده خرد نگریست. از نظر او چون فاعل سست اراده برای عمل خویش دلیلی دارد، دست کم برای توضیح رفتارش درنمی ماند. در راستای توضیح چگونگی رخداد ضعف اراده، دیویدسن بر اساس ایده فروید، ذهن را شامل بخش های مجزایی حاوی عقاید، گرایشات و امیال متفاوت دانست که هر بخش می تواند به صورت خردناپذیر بر عملکرد دیگر بخش ها تاثیر بگذارد. این مقاله بر آن است تا نشان دهد، دیویدسن تا چه اندازه در برطرف کردن تناقضات برخاسته از آکراسیا و همچنین در نمایش چگونگی این رخداد توفیق یافته است.
    کلیدواژگان: ضعف اراده، آکراسیا، ناخویشتنداری، حکم همه جانبه نگر، دیویدسن
|
  • Dr. Muhammad Asghari* Page 7
    Kyoto School as the only Japanese contemporary philosophy combines the Eastern ideas such as Zen Buddhism with the Western philosophical ideas including those of Hegel, Nietzsche, and Heidegger. From this view, it is a philosophy that stands beside other great world philosophies (including Platonism, Hegelianism, and existentialism). Nishida Kitaro, the founder of Kyoto School, and his two famous disciples, Tanabe and Nishitani, have incorporated Eastern and Western ideas together and then introduced their own philosophies for the world. But the main aim of this article is to introduce Kyoto School briefly, and to present the Western roots of the school. Among the other branches of Western philosophy, Hegelianism, Kierkegaardianism, Nietzscheism and Heideggerianism are the most influential schools which have been integrated into the works of Japanese philosophers. Although, Nishida, Tanabe and Nishitani have been influenced by four Western philosophies, yet Hegel and Heidegger for Nishida, Kierkegaard for Tanabe and finally, Nietzsche for Nishitani play an important role in their thoughts. Therefore, the most important finding of this study is that Kyoto School contains Buddhist and mystical elements as well as philosophical ideas. It can be said that this school is a synthetic philosophy.
    Keywords: Kyoto School, Nishida, Western philosophy, Buddhism
  • Dr. Sahar Kavandi*, Masumeh Rostamkhani Page 31
    Apart from being a rational argument and proof, and a selfrefinement and theosophy, The Quran (way of revelation) is one of the main bases and indeed the most important foundation of Transcendent Wisdom. MullaSadra, the leading philosopher, exegete and theosophist of the Muslim world, believes that attaining the “unified truth” is possible via different methods, and that these methods complement one another; on the one hand, we can perceive clearly the deep influence of MullaSadra's existential philosophy and identify the theosophical principles and foundations, as well as MullaSadra's intuition and inner light in understanding, interpretation and commentary of Quranic verses. On the other hand, we can perceive his reflections on the revealed and Quranic verses as well as the stories of The Innocent in the discovery and introducing of many of philosophical foundations. In MullaSadra's philosophical system, Quranic verses are sometimes as an argument, sometimes as a confirmation and sometimes as a quotation. It seems that MullaSadra applies the word of revelation to build up his philosophical foundations and achieve the truth, rather than using the “interpretation” method and being content to the apparent meanings and terms of use in the verses of Quran. Rather, he has benefited from method of “commentary” and understanding the inner reality of Quran. He believes that the right commentary goes from wording to the meaning, and that is indeed a fusion of books of codification and creation. Although in some cases he does not commit himself to this base and gives commentaries incompatible with the appearance of the verses or their styles and also rational principles of conversation.
    Keywords: Mullasadra, Quran, Commentary, Interpretation
  • Dr. Marziyeh Sadeghi* Page 55
    Causality and God's relation with possible beings is regarded as one of the important problems in the realm of ontology, which overshadows other philosophical problems. Philosophers and theologians are said to believe in the idea of causality, but mystics credited with its denial in such a manner that they are said to have unanimity on the rejection of causality, because they do not believe in any being except the absolutely unitary being so that speak of the relation between them. In order to find out the place of this principle in the words of mystics and MullaSadra, we need to proceed in the first place to their viewpoints concerning unity and multiplicity. By the examination of mystic's viewpoint on the unity of being (which apparently suggests the denial of causality) and on the other hand, by surveying the more precise Sadra's theory on this issue, turning from graded unity of being to the particular unity of God, we first realize that MullaSadra in his ontological thoughts has totally inclined to the way of mystics. In his famous work, Al- Hekmat Al-Mutaaliyeh, after explaining graded unity of being, he promises to prove the particular unity of being, the pivotal Idea of mystics. Second, we may argue that embracing particular unity of being does not result in the denial of causality, because the particular unity of being does not require the negation of possible beings; they really exist and play a role in the universe.
    Keywords: Unity, Multiplicity, Causality, Emanation, Illuminative Relation, Particular Unity of Being
  • Mohammad Reza Abdollahnejad* Page 71
    Any attempt to establish the main features of a philosophical school that the unity of its members brought about by means of which is very difficult. In this respect, analytic philosophy as one of the most important schools of the 20th engaging in different fields such as logical realism, logical positivism and ordinary language philosophy is not an exception. This study by taking “the place of metaphysics in analytic philosophy” as its title seeks to portray the unity of analytic philosophy as well as its metaphysical dispositions through finding a key distinguishing feature of analytic philosophy. It seems that none of the major philosophical schools as analytic philosophy agree with the idea that “language is misleading or deceptive”. So the claim is that we can establish the place of metaphysics in analytic philosophy through considering how analytic philosophers deal with the deceptiveness of language.
    Keywords: Analytic Philosophy, Metaphysics, deceptiveness of Language, Metaphysics of Logic, Ineffable Metaphysics, Descriptive Metaphysics
  • Dariush Darvishi* Page 95
    This paper addresses the relation between Ethics, Laws, and universal declaration of human rights, from a logical point of view. There are two universal kinds of presented propositions; "descriptive propositions" and "prescriptive propositions". The principles of the universal declaration of human rights are not in the extent of descriptions, because they do not predicate any fact. Therefore, they should be prescriptive propositions. Ethics and Laws are the most famous prescriptive extents. Therefore, these principles should be in one of the extents. Ultimately, Laws are the compacts that are temporal and spatial, whereas the authors of the declaration of human rights do not seem to believe in such frameworks. Also, it is clear that any differences between the declaration of human rights and the national Laws will arrest the enforcement of the declaration. Therefore, these principles have to be ordered in the Ethical form. For example, the Kantian or Utilitarian Ethics can be the best basis for this declaration. It is clear that any criticism on the absolute ethical systems inevitably includes the declaration of human rights. Again, the declaration of human rights has a complex of principles that cannot be ethical because of their form. For example, ethical propositions stress on the relation between a human being and others, whereas the principles of the universal declaration of human rights focus on the relation between others and a human being. Therefore, the principles of the universal declaration of human rights cannot be a kind of descriptive propositions, nor ethical or legal propositions. Hence, they fall into a paradox that needs to be solved primarily. Clearly, this paradox discourages the universal declaration of human rights in present.
    Keywords: Ethics, Laws, Human Rights, Descriptive Propositions, Prescriptive Propositions
  • Dr. Gholamhossein Tavakoli*, Arvin Azargin Page 127
    Weakness of will is equivalent to the Greek word Akrasia which implies acting agent contrary to his/her best judgment. Some philosophers count the phenomena as impossible. Davidson is one of those who believed in the possibility of weakness of will. In 1970 in a remarkable essay, he tried to obviate the paradox arising from the acceptance of the possibility of akrasia. Yet, he declares the phenomena as a clear sample of irrationality and maintains that the agent has no reason for what he/she does. Davidson's attitude regarding irrationality of weakness of will was moderated in 1982, where he saw irrationality as a fault in the reason scope. He maintains that weak-willed agent has a reason for his/her action; At least he could explain what he/she does. To clarify how weakness of will occurs, Davidson considered a Freudian idea that divides the mind into some distinct parts, each has its beliefs, tendencies and desires and can affect on functionality of the other parts in an irrational manner. This essay aims to show to what extent Davidson was successful in obviating paradox of akrasia and showing how it actually happens.
    Keywords: Weakness of Will, Akrasia, Incontinence, All, Things, Considered Judgment, Davidson